Jak zrobić smażoną wątrobę wieprzową?

Smażona wątróbka wieprzowa z cebulką

Bardzo lubię smażoną wątr0bę wieprzową. Wprawdzie jest trochę twardsza od wątróbki drobiowej, ale lepiej – bezpieczniej się przygotowuje. Moim subiektywnym zdaniem mniej tłuszcz pryska przy smażeniu. Przy smażeniu wątróbki wieprzowej nie trzeba dla ochrony używać maski spawacza. ;-)

 

Jak zrobić smażoną wątrobę wieprzową?
Składniki:

  • 1/2 kg wątroby wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 4 dkg smalcu wieprzowego

Cebulę kroimy według uznania – drobno lub w ćwierćkrażki. Wątrobę myjemy i osuszamy w papierowe ręczniczki. Kroimy na równe plastry grubości około 1 cm. Obtaczamy w mące. Wkładamy na patelnię z mocno rozgrzanym smalcem. Szybko zrumieniamy o odwracamy na druga stronę. Dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę. Chwilę smażymy mieszając i zrumieniając ciut cebulę. Przykrywany patelnię pokrywką i smażymy/dusimy jeszcze przez około 3 minuty minimalnie tylko grzejąc. W ten sposób dostajemy wątróbkę jeszcze miękką, ale już dobrze wysmażoną. Wątróbka to nie stek wołowy i moim zdaniem musi być dobrze dosmażona.

Jak podać smażoną wątrobę wołową?

Wątrobę na obiad podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Na kolację możemy podać wątrobę z chlebem i ogórkiem kiszonym pokrojonym w ćwiartki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>