Jak zrobić rybę po grecku?

Oceń ten artykuł

Ryba po grecku

Rybę po grecku można jeść i na zimno i na gorąco. Na zimno można ją podać na przystawkę lub na kolację, a na gorąco na obiad.
Jak zrobić sos grecki do ryby?
Składniki:
1/2 kg włoszczyzny pokrojonej w słupki (może być mrożona),
1 cebula,
1 puszka koncentratu pomidorowego,
sok z 1/2 cytryny,
przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka czerwona, ziele angielskie, listek laurowy,
olej do smażenia.
Przepis na sos grecki:
Smażymy cebulę na oleju na pośrednio między szkliście i złoto. Dodajemy włoszczyznę. Doprawiamy łyżeczką papryki, jednym liściem laurowym i jednym ziarnkiem ziela angielskiego. Dusimy do miękkości – włoszczyznę mrożoną około 15 minut świeżą trochę dłużej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, pieprzem i solą do smaku i zakwaszamy sokiem z pół cytryny.
Podana ilość sosu wystarczy do 4 niewielkich filetów – około 60 dkg ryby.
Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?
Rybę po grecku na gorąco możemy podać na obiad. Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu.
Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Zawsze usuwamy z ryby ości.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Delikatnie przekładamy usmażoną rybę do rondla z sosem greckim i dusimy w sosie przez 5 minut. Gotowe! ;-)
Jak przygotować rybę po grecku na zimno?
Filety rybne obtoczone w mące smażymy na oleju na złoty kolor.
W misce układamy warstwami jeszcze gorące: sos grecki, filety, sos grecki i znowu filety… Podajemy schłodzone. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>