Jak zrobić roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami?

Piersi z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami zawinięte w plasterek boczku świeżo upieczonePierś z kurczaka faszerowana serem feta i suszonymi pomidorami to doskonałe danie na gorącą przystawkę lub na obiad. Może też stanowić danie główne gorące na spotkaniu towarzyskim zaplanowanym głównie w formie zimnego bufetu. Filet z kurczaka dzielimy na trzy części. Pojedyncza porcja jest więc bardzo mała i nie przerazi małego dziecka. Damska porcja to 1-2 roladki, a męska 2 lub 3. Uwielbiam dania, których wielkość da się tak łatwo dostosować do apetytu osób, które mają je jeść.

Jak zrobić pierś z kurczaka zawijaną w plastry boczku faszerowaną serem feta i suszonymi pomidorami?
Składniki na 6 roladek:

  • 2 filety z kurczaka
  • 10 dkg sera feta
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 6 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku

Pierś z kurczaka kroimy na pół w poziomie... Pierś przekrojona na pół w poziomie Pierwsze cięcie na ukos w poprzek włókien Drugie cięcie na ukos w poprzek włókien Kawałki piersi kurczaka ułożone parami gotowe do faszerowania

Piersi z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami zawinięte w plasterek boczkuPierś z kurczaka dzielimy na pół w poziomie i jeszcze na trzy części w poprzek włókien, ale lekko na ukos. Powinno nam tym sposobem powstać 6 kawałków w kształcie rombu – po 3 pary pasujące do siebie. Każdą parę rozkładamy i smarujemy po wewnętrznej powierzchni przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na pojedynczy kawałek piersi kurczaka nakładamy plasterek sera feta, suszonego pomidora i przykrywamy drugim kawałkiem piersi kurczaka. Tak przygotowaną porcję mięsa zawijamy w plasterek boczku i układamy na blasze wysmarowanej delikatnie olejem spod pomidorów złączeniem do dołu. Podobnie postępujemy z kolejnymi kawałkami kurczaka.

Blachę z roladkami wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 minut aż boczek się zrumieni. Można użyć funkcji grill. Piersi kurczaka nie można piec zbyt długo. Powinna pozostać wilgotna.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>