Jak zrobić risotto z podgrzybkami?

Podgrzybki na risotto

Risotto z podgrzybkami to naprawdę poezja smaku. Cudowny aromat leśnych grzybów, delikatne ziarna ryżu i masło… Można nadać tej potrawie nieco dzikości dodając gałązkę rozmarynu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Niestety podczas przygotowania każdego risotto trzeba stać nad rondlem/patelnią i mieszać, ale zapewniam, że warto.

Jak przygotować risotto z podgrzybkami na 4 osoby?
Składniki:

  • 40 dkg podgrzybków
  • 1 malutka marchewka
  • kawałek selera i kawałek pietruszki (dosłownie po 2 dkg)
  • 20 dkg ryżu do risotto
  • jedna cebula
  • 6 dkg masła
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 niezdrewniałe gałązki rozmarynu

Zaczynamy od nastawienia wywaru z włoszczyzny. Do wrzątku wrzucamy pietruszkę seler i marchewkę drobno pokrojone. Jak dla mnie białe korzenie powinny być pokrojone w kostkę o boku około 3 mm, a czerwony w plasterki o grubości 2mm. Gotujemy przez dziesięć minut.

W międzyczasie oczyszczamy podgrzybki. Dokładnie  myjemy je pod bieżącą wodą – grzyby myjemy pojedynczo – nie mają nasiąkać wodą. Kroimy na kawałki – korzonki w plasterki po pół cm grubości, a czapeczki w zależności od wielkości. Malutkie możemy pozostawić w całości.

Dokładamy grzyby do gotującego się wywaru z włoszczyzny. Gotujemy razem jeszcze 20 minut.

Przygotowujemy sobie ryż. Trzeba go porządnie wypłukać. Zalewamy ryż wodą, mieszamy i wylewamy wodę. Czynność powtarzamy aż wylewana woda będzie czysta – 4-5 razy powinno wystarczyć.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na dużej  patelni lub w rondlu rozgrzewamy 4 dkg masła. Dodajemy cebulę. Bardzo uważamy, żeby masło nam się nie przypaliło. Cały czas mieszamy. Cebulę smażymy aż zacznie się złocić. Dodajemy osączony ryż. Dokładnie mieszamy. Jak ryż ślicznie obtoczy się i wchłonie całe masło zaczynamy po łyżce wazowej wlewać wywar z włoszczyzny i grzybów. Cały czas mieszamy. Jak ryż wchłonie jedną łyżkę płynu wlewamy następną.

Risotto z podgrzybkamiJak wywar się skończy dokładamy grzyby razem z włoszczyzną. Zestawiamy risotto z kuchenki. Dodajemy resztę masła. Pieprzymy do smaku. mieszamy. Przykrywamy risotto pokrywką i odstawiamy na 5 minut.

Nakładamy risotto na talerze. Przyozdabiamy gałązką rozmarynu. Oczywiście zjadamy razem z rozmarynem. 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *