Jak zrobić pyszne, kruche faworki?

Jak zrobić pyszne, kruche faworki? Ocena artykułu: 4.83/5 (96.67%), 6 głos(-y/-ów)

Tłusty czwartek to doskonała okazją, żeby zrobić faworki. Ani to nie jest trudne, ani nie zajmie nam dużo czasu. Jak mamy więcej czasu to robimy jeszcze pyszne pączki z różą.

Jak zrobić pyszne, kruche faworki – chrust?
Składniki:

  • szklanka maki
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 15 g spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypywania
  • tłuszcz do smażenia (Kiedyś używałam oleju, ale mama używała smalcu i twierdziła, że żaden inny tłuszcz się do tego nie nadaje. Teraz ja też jestem w tym zakresie ortodoksyjna – tylko smalec.)

Ciasto zagniatamy na stolnicy z mąki, śmietany, spirytusu, żółtek i tej szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego. Spirytus jest konieczny, żeby ciasto podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu. Żeby było pulchne i kruche, trzeba ciasto porządnie wybić wałkiem. to znaczy rozpłaszczyć złożyć na pół i znowu rozpłaszczyć, i tak kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy – skutecznie rozładowuje agresję. ;-)

Ciasto rozwałkowujemy partiami (jak na mój gust jest to porcja na 3 wałkowania). Kroimy na paseczki około 10 cm długie i 2 cm szerokie. Ja lubię malutkie faworki. Każdy  pasek trzeba przekroić wzdłuż przez środek na długości około 5 cm i przewinąć jeden koniec przez dziurkę.

Faworki smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Tłuszczu powinno być na tyle dużo by faworki same chciały się przewracać – tak około 2 cm na głębokość. Dobrze jest faworki wykładać na bibułkę – żeby się osączyły z tłuszczu. Jeszcze gorące faworki oprószamy cukrem pudrem.

Z tej ilości ciasta wyjdą dwa kopiaste półmiski faworków. Całość razem ze smażeniem nie zajmuje więcej niż pół godziny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>