Jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka?

Pieczeń z piersi indyka faszerowana jabłkami i morelamiPieczeń z piersi indyka faszerowana jabłkami i morelami w przekrojuMięso z piersi indyka lubi się zrobić suche w smaku. Są jednak na to skuteczne sposoby. Indykowi dobrze robi pieczenie w rękawie do pieczenia lub szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym. Trzeba go też umiejętnie przyprawić.

Jak się zabrać za pieczeń z piersi indyka?Indyk, jablka i morele

  1. Bierzemy pierś z indyka – taką około półtora kilograma.
  2. Szykujemy jeszcze 3 małe, kwaśne soczyste jabłka – najlepiej bojkeny, antonówki lub renety.
  3. Jabłka kroimy na ósemki i oczyszczamy z gniazd nasiennych – nie obieramy ze skórki.
  4. Bierzemy jeszcze 12 suszonych moreli i przyprawy: pieprz, sól i zioła prowansalskie.

Pierś indyka faszerowana jabłkami i morelamiW jaki sposób nadziewamy pierś z indyka jabłkami i morelami?

Długim szerokim nożem nakłuwamy mięso – w miejsce nakłucia wciskamy jabłko lub morele. Takich nakłuć – nacięć robimy tyle ile mamy kawałków owoców. Jabłka wciska się trudniej niż morele. Głównie dlatego, że są większe.

Doprawiony indyk faszerowany jablkami i morelamiNacieramy mięso po wierzchu, a właściwie posypujemy ze wszystkich stron: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dokładnie przeszło przyprawami.

Mięso nie może nam w tym czasie obsychać – przykrywamy folią do żywności lub choćby talerzem, ale w miarę szczelnie.

Indyk w worku do pieczeniaPieczemy w rękawie foliowym, bez dodatku tłuszczu, ale wlewamy do folii około 150 ml dobrego, białego wytrawnego wina. Trzeba pamiętać, żeby worek do pieczenia naciąć od góry – ja robię zawsze 2 nacięcia około 1 cm długości. Piekarnik przed włożeniem mięsa nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny.

Mięsa nie wyjmujemy od razu. Może jeszcze 20 minut w wyłączonym piekarniku sobie poleżeć. Chodzi głównie o to, żeby się nie poparzyć parą, przy rozcinaniu folii do pieczenia.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka?

    • Ta pieczeń z indyka naprawdę wychodzi świetna. A wino nie musi być jakieś specjalne. Ostatnio dodawałam wprawdzie francuskie, ale za 14 zł za butelkę kupione w hipermarkecie.
      I dziękuję z komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>