Jak zrobić pyszną grochówkę?

GrochówkaGrochówka to wyjątkowo głośna zupa ;-), ale czasem mimo zagrożenia zatruciem gazami bojowymi ogarnia nas nieprzeparta chęć zjedzenia grochówki. Nieważne jak ją nazwiemy, czy grochówka wojskowa, czy bez tego przymiotnika – chodzi o to, żeby była pyszna. Do grochówki zawsze musimy dodać kawałek wędzonki. Przepyszna jest ugotowana na wywarze z golonki. Skąd zdobyć wywar z golonki? Najprościej z gotowania golonki przed pieczeniem jej w piwie ;-). Ostatnio miałam za mało mięsa do pasztetu. Na dodatek w sklepie nie było podgardla. Ugotowanie golonki rozwiązało mi 2 problemy z pasztetem i miałam dobry wywar do grochówki.

Jak zrobić przepyszną grochówkę?
Składniki:

  • 1l wywaru z golonki (opcjonalnie)
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg grochu – połówki
  • 6 ziemniaków
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Do 1 lira wrzącej wody lub wywaru z golonki wkładamy boczek wędzony oraz wypukany i przebrany groch. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu. Gotujemy przez pół godziny. Wyjmujemy boczek i wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy czubatą łyżeczkę majeranku. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Wkładamy pokrojony na plasterki boczek. Doprawiamy do smaku solą, jeśli zupa nie jest wystarczająco słona od boczku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *