Jak wybrać dobre mięso aby kotlety schabowe rozpływały się w ustach? 😉
Aby kotlety schabowe były pyszne musimy kupić dobry schab. Schab powinien być szczupły. Jest wtedy duża szansa, że pochodzi z młodej świnki i mięso będzie miękkie. Robimy po dwa małe kotleciki schabowe na osobę, a nie jeden wielki. Ważny jest też kolor mięsa. Mięso ma być różowe. Jeśli odcień wpada w pomarańczowy, to znaczy, że wieprzek był stary. Wybieramy kawałek schabu od strony karczku. Mięso od strony karczku jest miększe. Charakterystyczne jest to, że mamy kawałek dwukolorowy – jasno/ciemno różowy. Mięso może wizualnie jest brzydsze niż drugi koniec schabu, ale jest dużo lepsze. Kotlety schabowe wyjdą nam dużo miększe i delikatniejsze. Drugą część schabu, tą o jednolicie jasnoróżowym kolorze kupujemy na schab faszerowany polędwicą i śliwkami suszonymi. Natomiast najdelikatniejsze kotlety zrobimy z polędwiczki wieprzowej.
Jak zrobić doskonałą panierkę?
Właściwie moja panierka do kotletów schabowych jest tradycyjna: mąka, jajka, bułka tarta… Jest jednak kilka spraw na które trzeba zwrócić uwagę.
- Nie roztrzepujemy dokładnie jajek. Jak za mocno roztrzepiemy, to będą nam lekko moczyć kotleta, a chodzi o to, by dały nałożyć się grubą warstwą. Do kotletów na cztery osoby powinno się zużyć 3 duże jajka.
- Bułkę tartą ucieramy samodzielnie na tarce. Taka bułka jest puszysta i zawiera trochę grubszych kawałków, co dodaje panierce ciekawej faktury
Jak przygotować i usmażyć przepyszne kotlety schabowe?
Schab kroimy w poprzek włókiem na kotlety grubości 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na grubość około 4 mm. Obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na gorącym smalcu przez minutkę, przewracamy na druga stronę i po chwili przyciszamy gaz (zmniejszamy grzanie kuchenki elektrycznej). Smażymy dalej na wolnym ogniu po około 5 minut na każdą stronę. Jeśli kotlety zdążą Ci się w tym czasie przypalić, to znaczy, ze gaz był za silny.
Bardzo ważne: Nigdy nie solę kotletów schabowych!
Jak podać kotlety schabowe?
W dzieciństwie najbardziej lubiłam schabowego z odrobiną ziemniaków okraszonych masłem lub tłuszczem ze smażenia kotletów i sałatką z zielonej sałaty ze śmietaną i cukrem. Pyszny i najbardziej tradycyjny sposób podania to kotlety schabowe z duszoną kiszoną kapustą. Wiosną i latem lepiej jest jednak serwować kotlety z młodą kapustą. Ziemniaki możemy podać do schabowego gotowane z wody lub pieczone w piekarniku. Zawsze też będą nam pasowały jako dodatek frytki.
Smacznego!
Dzięki za fajną poradę. 🙂
A która była ta fajna?
na smalcu…acha to ja juz dalej czytac nie musze…słabo
Na smalcu są naprawdę smaczniejsze. Kotlet usmażony na smalcu ma smak tradycyjnego kotleta schabowego, ale nawet mi się zdarza smażyć schabowe na oleju. Zasadniczo jestem zapobiegliwa i zasadniczo staram się zawsze mieć wszystko w lodówce, ale jak nie mam, bo coś, to wolę usmażyć na oleju niż w sklepie najbliżej domu awaryjnie kupić byle jaki smalec. To nie jest proste kupić smalec, który jest naprawdę dobry w smaku. Właściwie to najlepszy tłuszcz do smażenia to jest wysmażona słonina. Tak smażyła moja babcia i to byłby ideał jeśli chodzi o smak. Jedno, czego nie wolno zrobić kotletom schabowym, to smażenie ich na oliwie z oliwek extra vergine.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia
No mógłby chyba być, ale za dużo czytania….. ;-p
No jest spoko……………………………………………
😉 To nie jest książka kucharska z przepisami – tylko moja pisanina.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia