Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to danie dobre i na obiad i na kolację i nawet na deser. Wszystko zależy od tego jak się je poda. Czy na słodko, czy na słono – są po prostu pyszne. Przygotowanie chwilę zajmuje, ale w pół godziny na pewno placki dla 4 osób zrobimy razem ze smażeniem.

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Składniki na 4 osoby:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebule obieramy ze skórki i ucieramy na tarce. Ja lubię dość grubo starte, więc ucieram na drobnej tarce jarzynowej. Mam przystawkę ucierającą do maszynki do mielenia mięsa, więc robię tylko trochę hałasu i ziemniaki, i cebule są utarte. Jeśli musimy ziemniaki i cebule rozdrabniać ręcznie, to polecam bardzo drobne pokrojenie cebuli. Jest to o wiele prostsze niż utarcie cebuli, a efekt podobny. Do ziemniaków z cebulą dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i szybko zabieramy się za smażenie. Utarte ziemniaki szybko zmieniają kolor – ciemnieją.
Osobiście smażę małe placki. Na patelni o średnicy 26 cm mieści mi się 7 sztuk – 6 po obwodzie i jeden w środku. Małe wygodniej się przewraca na drugą stronę i potem łatwiej dobrać ilość placków do apetytu poszczególnych pożeraczy placków. Placki wykładam na rozgrzany olej łyżką i lekko rozpłaszczam – ciasto jest dość gęste. Od czasu do czasu przewracam na drugą stronę. Smażę aż przybiorą mocno rumiany kolor.
Jak podać placki ziemniaczane?
Na obiad placki ziemniaczane podajemy z dodatkiem gulaszu czyli placek ziemniaczany po węgiersku lub placek po zbójnicku.
Na kolację placki możemy podać po prostu delikatnie posolone, lub ze śmietaną. Wykwintne danie otrzymamy podając placki ziemniaczane z kwaśną gęstą śmietaną i kawiorem… mniam…
Na deser serwujemy placki ziemniaczane z cukrem lub ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *