Jak zrobić pieczone ziemniaki z grilla?

Ziemniak pieczony z grilla

Pyszne ziemniaki pieczone, prawie takie same jak z ogniska można uzyskać na grillu. Mają dodatkową zaletę. Nie są całe pokryte popiołem.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy. Każdego ziemniaka oddzielnie zawijamy w folię aluminiową.

 

Ziemniak pieczony z grilla w pełnej okazałości

Jak piec ziemniaki na grillu?
Ziemniaki układamy na dobrze rozpalonym grillu. Po piętnastu minutach przewracamy na drugą stronę i tą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Po około godzinie i 10 minutach ziemniaki powinny być upieczone. Ziemniak mięknie w czasie pieczenia. Jak się lekko ugina przy nacisku, to znaczy, że już jest gotowy. Można też zrobić test widelcem – po prosty wbić go w ziemniaka. Jeśli jest miękki, to znaczy, że już. Jedyna jednak idealnie skuteczną metodą jest rozwinięcie ziemniaka i obejrzenie go. Ziemniak robi się miękki jak jest ugotowany, a nasz musi mieć jeszcze pięknie przypieczoną skórkę 😉

Ziemniaki i mięso pieczone na grillu

Jak upiec ziemniaki, żeby były gotowe razem z mięsem?
Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut, a następnie odsuwamy na brzeg grilla, żeby się dopiekały powoli. Pieczemy mięso. Jak jest gotowe – podajemy z ziemniakami.
Do ziemniaków możemy zrobić sos tzatziki, lub po prostu masło i sól.
Sałatka grecka uwieńczy całość.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *