Jak zrobić pasztet z wątroby wołowej prawie bez tłuszczu?

Beztłuszczowy pasztet z wątroby wołowej

Przepis na pasztet z wątroby wołowej dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w jednym z krajów arabskich i ze względu na specyfikę miejsca ma ograniczony dostęp do niektórych produktów. Na dodatek stosuje dietę, w której tłuszcz ogranicza do minimum. Wymyślony przez Marzenkę pasztet smaczny i bardzo prosty w wykonaniu. Zrobiłam i polecam.

Jak zrobić pasztet z wątroby wołowej?
Składniki:

  • 1/2kg wątroby wołowej
  • skora z 1/3 kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • tłuszcz i bułka tarta (lub otręby owsiane) do wysmarowania i wysypania formy

Pokrojoną na kawałki wątrobę  i marchewkę gotujemy przez około 30-35 minut w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wątroba powinna być przykryta wodą i po gotowaniu dobrze by było, żebyśmy mieli szklankę wywaru.

W tym czasie zesmażamy skórę z kurczaka i na niej podsmażamy pokrojona cebulkę na złoto brązowy kolor. (Marzena przekłada skórę do gotującej się wątroby i chwilę gotuje jeszcze skórę, ale mi ten fragment przepisu wydał się nieuzasadniony.)

Z wywaru wyjmujemy wątrobę i marchewkę. Razem z cebulą i skórą z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa. (Ja zmieliłam trzy razy tak samo jak mielę mięso robiąc pasztet domowy.) Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, otręby owsiane i jajka. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki. Wkładamy do  formy keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Marzena korzysta z foremek silikonowych – ich nie trzeba natłuszczać. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Jeszcze jedna ważna uwaga. Po włożeniu pasztetu do formy polewamy go po wierzchu wywarem z wątróbki. Trzeba nalać około 1 szklanki na objętość na wierzch. Pasztet jest wtedy wilgotny. Pasztet nie ma w sobie prawie tłuszczu, więc jest to potrzebne.

Pasztet jest naprawdę smaczny. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *