Jak zrobić orzechówkę?

Oceń ten artykuł

Orzechy włoskie w butelce

Orzechówka to nalewka na niedojrzałych orzechach włoskich. Orzechówka zawsze stała u babci w apteczce. Była wyłącznie “na lekarstwo”. Miała pomagać na dolegliwości żołądkowe i dobra też była na rozgrzewkę. Smak orzechówki pamiętam z dzieciństwa, bo zostałam kilka razy poczęstowana, żeby nie dostać zapalenia płuc.

Kiedy zbierać orzechy na orzechówkę?

Pod koniec czerwca i na początku lipca orzechy jeszcze nie mają w sobie zdrewniałych części i to jest dobry moment na ich zbieranie. Podobno można też robić nalewkę na liściach orzecha włoskiego, ale babcia zawsze robiła na owocach.
Orzechówka

Jak zrobić orzechówkę?
Najważniejszą rzeczą jest zaopatrzenie się w gumowe rękawiczki. Orzechy tak plamią – skórę też, że nie da się domyć rąk z soku z orzechów przez kilka tygodni. Orzechy kroimy na kawałki – tak, żeby dały się łatwo włożyć do butelki. Zalewamy 70%-owym alkoholem. Odstawiamy w ciemnie miejsce. Orzechówka musi stać co najmniej 3 tygodnie, żeby nabrała smaku. Oczywiście w apteczce może stać latami.
Nie jest to likier – za mocna – używać trzeba z rozsądkiem ;-)

2 myśli nt. „Jak zrobić orzechówkę?

  1. Witam
    Jestem przykładem, że orzechówka to naprawdę dobre lekarstwo.
    Przekonałam się kiedyś jak zatrułam się też skórka od pomidora przylepiła się do żołądka. Kiedyś sąsiadki córka , która była w ciąży też zatruła się i ją tą orzechówką wyleczyłam . Mam Yorka pieska , który kilka krotnie miał zatrucie to pomogła mu orzechówka . Naprawdę jest to wspaniały lek polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>