Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i piersią kurczaka?

Naleśnik z nałożonym farszem - szpinak, kurczak, ser żółty

Naleśniki ze szpinakiem i piersią kurczaka duszoną z papryką to idealne danie na sytą kolację lub nawet na obiad na drugie danie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. przy pewnej wprawie powinniśmy się zmieścić w 1/2 godziny. Wystarczy 1 naleśnik na osobę,  duuużo farszu, i kuchenka mikrofalowa, w której podgrzewamy całość. Jeszcze trochę sosu czosnkowego, lub pomidorowego i danie gotowe.

Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem i z piersią kurczaka duszoną z papryką?

1. Smażymy idealne naleśniki według sprawdzonego przepisu.

Szpinak do naleśnika

2. Przygotowujemy szpinak. Do 4 naleśników potrzebujemy porcję 250 g mrożonego szpinaku w liściach. Zamrożony szpinak wkładamy do rondelka z rozpuszczonymi 4dkg masła. Podgrzewamy powoli, żeby się rozmroził i zaczął dusić. Dodajemy 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy około 5 minut.

3. Przygotowujemy pierś kurczaka.

pierś z kurczaka duszona z czerwoną papryką

1 cebulę i 1 małą czerwoną paprykę kroimy drobno i smażymy na odrobinie oleju, aż cebula zacznie nabierać złotego koloru. Dokładamy pokrojoną w kostkę połowę piersi z kurczaka. Smażymy jeszcze przez chwilę, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.

4. Łagodny ser żółty lub mozarellę ucieramy z grubej tarce jarzynowej.
5. Nakładamy farsz na naleśniki. Na połowę powierzchni naleśnika nakładamy najpierw szpinak, potem pierś z kurczaka, a potem posypujemy utartym żółtym serem.
6. Składamy naleśnika na pół i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty na 600 Wat.
7. Polewamy naleśnika sosem czosnkowym.
8. Zjadamy ze smakiem. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *