Jak zrobić naleśniki z cukinią i serem feta?

składniki farszu z cukinii i sera feta do naleśników

Naleśniki z cukinią i serem feta chodziły za mną przez kilka dni… Kupiłam przepiękną cukinię. Ważyła ponad 2 kg. Właściwie to wolałabym kupić 5 malutkich, ale to koniec sezonu, a zawsze z gruntu warzywo jest lepsze niż ze szklarni. Po przekrojeniu i obraniu było tego 1,80 kg. Dużo, ale zawsze można część farszu z naleśników użyć następnego dnia jako warzywa na gorąco – dodatek do obiadu.

Przygotowanie naleśników z cukinią i serem feta zaczynamy od przygotowania farszu.

Jak zrobić do naleśników farsz z cukinii z serem feta? (dla gromady głodnych studentów, co to ich naszło, żeby się razem pouczyć)

  • 1 ogromna cukinia (musi mieć ponad 2 kg)
  • 1 bardzo duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zółta papryka
  • 4 papryczki pepperoni
  • około 50 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • 30 dkg sera feta

cukinia na podduszonej cebuli z papryką

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jak cebula zaczyna się złocić dokładamy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Następnie dokładamy jeszcze oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno paprykę pepperoni. Przez chwilę smażymy jeszcze cebulę z papryką. W międzyczasie obieramy ze skórki cukinię, kroimy na ćwiartki wzdłuż. Usuwamy pestki. Łódeczki z cukinii kroimy na plasterki około 3-4 mm grubości. (Jeśli mamy młodą cukinię, to nie trzeba jej obierać ze skórki, ani usuwać pestek. Po prostu kroimy w plasterki.)  Dokładamy cukinię do smażącej się cebuli z papryką. Dodajemy przyprawy. Odrobinę solimy.

gotowy farsz z cukinii i fety

Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut do 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia pokrywka powinna być lekko uchylona, żeby cukinia odparowywała wodę.

Fetę kroimy w kostkę około 1cm na 1 cm. Wkładamy do cukinii jak już jest uduszona i mieszamy. Feta jest dość słona, więc dopiero po dodaniu fety próbujemy i solimy do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.

Jak zrobić naleśniki z cukinią i fetą?

  1. smażymy 12 idealnych naleśników przygotowując ciasto z 3 jajek
  2. na naleśnik nakładamy odrobinę utartego zółtego sera, który łatwo się topi np. mozzarella (na wszystkie naleśniki będzie trzeba około 35 dkg)
  3. nakładamy dużą czubatą łyżkę farszu, albo dwie
  4. naleśnik składamy na pół
  5. polewamy sosem czosnkowym

naleśnik z cukinią i serem feta polany sosem czosnkowym

W razie potrzeby możemy naleśniki przed polaniem sosem czosnkowym podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Takie naleśniki to naprawdę syte danie. I naprawdę tanio i szybko można przygotować. Oczywiście jak przygotowujemy mniejszą ilość zajmie nam to trochę mniej czasu… Szczególnie oszczędzić można na ilości smażonych naleśników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *