Jak zrobić młodą kapustę do schabowego?

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to najlepszy dodatek do klasycznego kotleta schabowego. Dobrze jednak pasuje do innych mięs wieprzowych, także do mielonych kotletów. Zimą możemy ja zastąpić duszoną kiszoną kapustą dodatkiem dużej ilości kminku i też będzie pysznie. ;-)

 

Co potrzebujemy do zrobienia kapusty do obiadu na 4 osoby?

  • 2 małe główki lub 1 większą główkę młodej kapusty – około 80 dkg
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Jak przygotować młodą kapustkę z koperkiem?
Z kapusty usuwamy stare, rozwinięte liście i zostawiamy tylko główkę.
Kapustę kroimy na pół. Wycinamy głębia i dajemy go do zjedzenia domowym łakomczuchom. ;-) Kapustę kroimy drobno.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody w wkładamy kapustę. Solimy trochę i gotujemy powoli. Kapusta puści dużo wody, dlatego pół szklanki wody to jest maksimum, co możemy dodać. Kapustę gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Jak w całej objętości zmieni kolor na lekko khaki to znaczy, że gotowanie dobiega końca. Jeśli nie jest jeszcze miękka to możemy jeszcze pogotować kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy białą zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy mąkę. Smażymy ciągle mieszając, aż zasmażka zbieleje. Dodajemy zasmażkę do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojony drobno koperek, mieszamy i już nie gotujemy. Koperek ma być surowy.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>