Jak zrobić leniwe gołąbki?

Leniwe gołąbki

Gołąbki są pyszne, ale bardzo pracochłonne i czasochłonne. Chodzi o to, żeby uzyskać smak prawdziwych gołąbków szybko i bez zbytniego wysiłku. Zamiast pracowicie zdejmować liście z kapusty, następnie zawijać w nie farsz mięsno-ryżowy możemy kapustę poszatkować wymieszać z ryżem i mięsem mielonym… Oczywiście prawdziwe gołąbki też czasem trzeba zrobić. 😉

Jak zrobić leniwe gołąbki?
Składniki:
40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
40 dkg poszatkowanej białej kapusty
10 dkg ryżu
2 jajka
1 czubata łyżka mąki do obtoczenia gołąbków
1 mała cebula
trochę oleju do smażenia
małą puszka koncentratu pomidorowego
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek.
Przepis na leniwe gołąbki:
Poszatkowaną drobno kapustę solę i ugniatam żeby zmiękła. Dodaję mięso mielone (oczywiście mięso mielone mielimy sami z wybranego przez nas kawałka mięsa – w dobrym sklepie można poprosić o zmielenie – to jest bardzo ważne przy przygotowywaniu potraw z mielonego mięsa – także pulpetów, czy kotletów mielonych), wypłukany ryż, jajka. Doprawiam pieprzem, solą, papryką i majerankiem. Dokładnie wyrabiam. Formuję pulpety. Obtaczam w mące i podsmażam delikatnie na oleju. Przekładam do rondla. Zalewam wodą i zaczynam gotować na wolnym ogniu. Na oleju z podsmażania gołąbków smażę cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki, aż zacznie przybierać złoty kolor. Dokładam cebulę do gotujących się gołąbków. Dodaję 1 listek laurowy i 1 kulkę ziela angielskiego. Po pół godzinie dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze 10 minut.
Gołąbki są gotowe do podania.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *