Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem?

Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem? Ocena artykułu: 5.00/5 (100.00%), 1 głos(-y/-ów)

Upieczony, pokrojony na 4 kawałki, luzowany kurczak z nadzieniem

Kurczaka z nadzieniem, zasadniczo robię według przepisu, którego moja mama używała do przygotowania indyka z nadzieniem na święta Bożego Narodzenia. Indyk niestety jest zbyt duży, by piec go często. I tu niewielki kurczak bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Smak jest podobny – bardzo nam się świątecznie kojarzy, a danie naprawdę wykwintne. Na dodatek, jeśli akurat mamy gości to są zachwyceni. Oni naprawdę lubią mieć wrażenie, że gospodyni się napracowała. ;-) W tym wypadku pracy trochę jest…

Kurczak - niewielki - ma krótkie nóżki - to jest kurka, a nie kogucikJak dużego kurczaka kupić?

Ja osobiście kupuję malutkie – takie 1,2 kg – wtedy łatwo na 4 podzielić i nie są to za duże porcje. Jak przygotowuję obiad na więcej osób to piekę na raz 2 lub 3 kurczaki. Należy zwrócić uwagę na to, żeby skóra w miarę możliwości nie była uszkodzona. Po prostu mamy wtedy mniej szycia. ;-)

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Kurczak wuluzowanyZ kurczaka wycinamy szyję zostawiając całą nieuszkodzoną skórę. Ze skóry od szyi usuwamy wszystkie błony. Oczyszczamy, to czego nie oczyścił producent – zawsze znajdą się jakieś resztki pierza i oby tylko… Usuwamy gruczoł łojowy z kupra.

Możemy także kurczaka wyluzować – czyli usunąć wszystkie kości. Kurczaka z nadzieniem łatwiej jest podzielić na części po upieczeniu, jak jest bez kości.

Kurczak wypełniony nadzieniem i zaszytyWkładamy do kurczaka nadzienie – część do szyjki, a część do środka.

Zaszywamy dokładnie wszystkie otwory – ja używam zwykłej białej nitki.

Kurczaka z nadzieniem piekę w folii do pieczenia lub w naczyniu ze szkła żaroodpornego pod przykryciem.

Kurczak w folii do pieczeniaWłaściwie to folia jest lepszym pomysłem. Łatwiej jest wtedy wyjąć upieczonego kurczaka z piekarnika i przełożyć na półmisek zachowując jego kształt.Na dodatek nie trzeba myć brytfanny… aczkolwiek zapewne bardziej ekologiczne jest nieużywanie plastiku.

Umieszczamy kurczaka w rękawie foliowym. Zawiązujemy zgodnie z instrukcją. Staramy się, żeby folia była wypełniona powietrzem – nie przylegała od góry do mięsa. Pamiętamy i konieczności zrobienia dziurek w folii od góry.

Kurczak w piekarnikuWkładamy do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika

Pieczemy około 1,5 godziny.

Jak przygotować nadzienie?

Składniki nadzienia:

  • jedna wątróbka z kurczaka
  • jedno jajko rozdzielone
  • sucha bułeczka – kajzerka, albo maślana lub bułka tarta z tej samej objętości
  • 1/8 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • rodzynki, migdały kruszone – po parę deko
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, imbir (może być świeży, utarty około 1 cm sześcienny), gałka muszkatołowa (na czubek łyżki)
  • pęczek natki pietruszki

Jak połączyć składniki nadzienia?

Słodko pikantne nadzienie do kurczaka lub indyka z wątróbką i rodzynkamiJa po prostu wrzucam do malaksera po kolei: wątróbkę, żółtko, rozmoczoną w mleku bułeczkę, masełko, i przyprawy. Po zmieleniu na gładką masę dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki, rodzynki i migdały i ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie mieszam aż do połączenia składników.

Jeśli nie masz malaksera to trzeba bardzo pracowicie utrzeć żółtko z masłem do tego dodać zmieloną przez maszynkę do mięsa wątróbkę i bułeczkę (rozmoczoną w mleku). Dokładnie to pałką rozetrzeć razem z przyprawami, a następnie dodać białko, rodzynki, migdały, natkę i wymieszać.

Ile czasu zajmuje przygotowanie kurczaka z nadzieniem?

Upieczony kurczak na półmiskuPrzygotowanie kurczaka z nadzieniem do pieczenie (z luzowaniem) zajmuje około 2 godziny. Oczywiście przy pewnej wprawie będzie to niecała godzina, ale zawsze lepiej się zabezpieczyć czasowo jak się dawno podobnej rzeczy nie robiło. Warto o tym wiedzieć zanim zabierzemy się do przygotowywania obiadu. Razem z pieczeniem daje to 3,5 godziny. To jest prawdziwe “slow food”.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem?

  1. chciabym podac przepis na pyszny farsz do kurczaka bez kosci.50 dkg mielonego wolowo wieprzowego 4 jajka paczka wloskich orzechow koniecznie obrane ze skorki /zalac orzechy wrzatkiem ja wystygna doskonale obiera sie ze skorki/ jest to konieczne by farsz nie byl gorzki dodac lyzke rodzynkow/namoczonych/dodac lyzke bulki tartej , 2 lyzki wody i na koniec 4 peczki pokrojonej natki pietruszki nadziac kurczaka bez kosci .kurczak posypac ostra papryka majerankiem ,czosnkiem piec w folii do1kg godz. 2kg. 2godz.itd w temp 200.Potem otworzyc folie wybrac lyzka sos ok 15 min piec w temp 150 .Polecam na zimno kroi sie w cienkie plastry rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>