Jak zrobić kotlety z gotowanych jajek?

Koltet z jaj gotowanych na twardo z brokułem i sałatą

Kotlety z ugotowanych na twardo jaj to lekki obiad doskonały na wiosnę i lato. Na dodatek jest stosunkowo tani, a jednocześnie pożywny. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny łącznie z przygotowaniem dodatków. Doskonale pasują do koletów jajecznych warzywa gotowane na parze ( z podsmażoną na maśle bułką tartą lub bez) oraz sałata w dowolnej formie. Kotlety z jajek możemy podać z sałatą z sosem winegret, sałatką grecką, lub z młodym szpinakiem z dodatkiem awokado, orzechami i serem pleśniowym lub po prostu sałatą skropioną sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym.

Jak zrobić kotlety jajeczne?
Składniki na kotlety z jajek na 4 osoby:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 całe jajo
  • pęczek koperku
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona
  • olej + masło do smażenia
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do obtaczania kotletów

Składniki kotletów jajecznych przygotowane na misie do wymieszania

7 jaj gotujemy na twardo. Wystarczy gotować 7 minut od momentu w którym woda zawrze.  Dobrze jest od razu jaja odcedzić i przelać zimną wodą. Możemy też ugotować dzień wcześniej jaja na twardo i przechować w lodówce.

Jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ja używam do tego urządzenia do krojenia jaj w plastry i po prostu kroję każde jajko w dwie strony. Koperek kroimy na drobno. W sumie potrzebujemy około 3 czubate łyżki posiekanego koperku. Zimą możemy użyć koperku zamrożonego latem.

Do poszatkowanych jaj dodajemy posiekany koperek, 1 całe surowe jajo, przyprawy i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią składniki. Formujemy 4 kotlety. Ważne jest żeby kotlety mocno docisnąć podczas formowania, żeby nam się nie rozpadły.

Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle  lub na maśle zmieszanym pół na pół z olejem. Użycie masła do smażenia nadaje kotletom właściwy aromat, a dodanie odrobiny oleju zmniejsza prawdopodobieństwo przypalenia się tłuszczu podczas smażenia.

Kotlety jajeczne smażymy w sumie około 8 minut. Kotlety przewracamy i przenosimy na łopatce. Kotlet po nabiciu na widelec się rozpada. Dobrze jest koleta 3 razy obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Smażymy aż przybierze smakowity złoto brązowy kolor.

Polecam  szczególnie jako danie na szybki obiad po pracy ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>