Jak zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone

Kotlety mielone to po kotletach schabowych najpopularniejsze polskie danie obiadowe. Usmażenie naprawdę dobrych mielonych kotletów zajmuje trochę czasu, bo trzeba wcześniej przygotować mielone mięso. Mięso mielimy sami, albo kupujemy mielone przy nas z wybranego przez nas kawałka mięsa. Warto jednak poświęcić chwilę, żeby uzyskać ten smak. 😉

Jak przygotować idealne kotlety mielone?
Nigdy nie próbuję surowego mięsa wieprzowego, a kotlety trzeba dobrze posolić i popieprzyć, żeby były smaczne.
Klasyczne rozmaczanie suchej bułki w mleku zajmuje za dużo czasu, więc używam bułki tartej.

Perfekcyjne proporcje na kotlety mielone dla 4 osób:

  • 40 dkg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki (ale raczej nie szynki, bo będzie zbyt suche)
  • 1 średnia bardzo drobno pokrojona cebula – około 100 g,
  • 50 g bułki tartej,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  • Dodatkowo: smalec do smażenia, bułka tarta do obtaczania kotletów.

Jak zrobić kotlety mielone?
Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy ręką.
Formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu.
Czas smażenia to około 10 minut, po 5 minut na każdą stronę, ale uwaga smażymy około 2-3 minut na jedną stronę, przewracamy, smażymy kolejne 2-3 minuty, i przewracamy ponownie i dosmażamy najpierw na jedną stronę, a potem drugą stronę. Kotlety mielone powinny być usmażone na ciemno złoty kolor i mieć chrupiącą skórkę.

Smacznego!

10 myśli nt. „Jak zrobić kotlety mielone?

  1. dziwny przepis z bulka tarta i mleko i to sporo mleka jak na te 400gram miesa a plaska lyzeczka pieprzu to raczej przegiecie i te 2 jaja, dwa jaja to sie daje na kilogram miesa i wtedy moze ta plaska lyzeczka pieprzu byla by za spora, mleka wogle sie nie daje przy bylce tartej bo i po co skoro sie cala bulka rozjedzie w mneisie zama co domncebuli te tez sporo, wyjda cebuane kotlety, mary mrzepis do mielonych trzeba dodac majeranku i pieprzu zilowego, przy wolowinie lepiej dac pieprzu bialego zamiast czarnego. te proporcje to dysproporcje: miesso bedzie lejiste a cebula sie zagotuje i bedzie wyciekac z kotletow takimi smarkami. pozdrawiam i prsze zerknac gdy stwierdzicie ze mialem, racje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *