Jak zrobić kapuśniak z kapusty białej?

Oceń ten artykuł

kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej kapusty to zupa jesienno-zimowa, ale jak na wiosnę mamy młodą kapustkę to bardzo podobnie zrobimy pyszny kapuśniak z młodej kapusty… mniam… ;-)

Czasem zdarza nam się kupić dużo białej kapusty – bierzemy główkę, bo mamy pewność, że nam się w lodówce nie popsuje – może trochę poleżeć. Cóż takiego można zrobić z białej kapusty? Jeśli liście są dość luźne można się pokusić o gołąbki. Jeśli jednak są bardzo ścisłe lepiej zrobić gołąbki leniwe – smak podobny, a pracy o wiele mniej. Jeśli jednak zrobimy gołąbki, to po gołąbkach zostaje nam lekko obgotowana po wierzchu kapusta. Taka kapusta jest idealna na kapuśniak z białej kapusty. Skrawamy obgotowany wierzch na zupę, a z reszty robimy surówkę z białej kapusty coleslaw.

Jak zrobić kapuśniak z białej kapusty? Składniki na zupę dla czterech osób:

  • 20 dkg kapusty
  • 4 dkg masła
  • 10 dkg włoszczyzny (może być mrożona)
  • 4 średnie ziemniaki (nie więcej niż 40dkg)
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 mały listek laurowy
  • 1 czubata łyżeczka majeranku

Najlepszy jest kapuśniak z białej kapusty w wersji jarskiej – bardzo delikatny na maśle. Oczywiście można też ugotować taką zupę na lekkim mięsnym wywarze, ale po co?

Poszatkowana biała kapusta

Zaczynamy od poszatkowania kapusty. Kapustę kroimy drobno.

Na patelni roztapiamy masło. Wkładamy kapustę i dokładnie mieszamy z masłem. Kapusta ma wchłonąć masło, ale nie ma się przysmażyć. Podlewamy wodą i dusimy przez około 1/2 godziny.Oczywiście pilnujemy, żeby woda nam nie odparowała całkowicie i ewentualnie uzupełniamy. Kapustę z całą wodą będziemy wlewać do zupy.

Włoszczyzna i ziemniaki do kapuśniaku

W międzyczasie wstawiamy garnek z wodą na zupę. Bierzemy włoszczyznę mrożoną lub bierzemy marchewkę, kawałek pora, selera i pietruszki i drobno kroimy. Włoszczyznę wkładamy do lekko osolonej wody z listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy całość aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 20 minut. Dodajemy kapustę. Doprawiamy majerankiem. Zupa jest gotowa do podania do stołu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>