Jak zrobić kaczkę luzowaną z nadzieniem z wołowiny?

Kaczka z nadzieniem z wołowiny wjeżdża do piekarnika

Pieczona kaczka najczęściej nam się kojarzy z kaczką z jabłkami.
Można jednak kaczkę wypełnić nadzieniem mięsnym. Mamy wtedy z jednej kaczki dobry obiad nie dla dwóch, ale nawet dla 6 osób. Oczywiście jabłko z żurawiną lub duszone jabłka z rozmarynem będą do niej doskonałym dodatkiem.

 

Jak zrobić kaczkę luzowaną z nadzieniem mięsnym?
Najpierw trzeba kaczkę wyluzować. Dobrze jest też mięso zamarynować. Kaczka potrzebuje nam trochę skruszeć. Marynata powinna być z odrobiną octu lub alkoholu. Do marynaty do kaczki nie dodajemy oleju, bo kaczka jest i tak bardzo tłusta i dodanie choćby małej ilości nie ma sensu.

Składniki musztardowo-miodowej marynaty do kaczki:
Kaczka wyluzowana
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
Połową marynaty smarujemy kaczkę w środku, a połową z wierzchu. Odstawiamy kaczkę na co najmniej 2 godziny lodówki. Oczywiście przy założeniu, że kaczka jest świeża możemy ją zamarynować jednego dnia wieczorem, a nadzienie przygotować i kaczkę upiec następnego dnia.

Składniki nadzienia do kaczki:
1/2 kg mielonej wołowiny
1 wątróbka drobiowa
4 jajka
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, papryka ostra mielona
gałka muszkatołowa – nie więcej niż 1/4 gałki
imbir – 2 cm sześciennych świeżego zetrzeć na tarce
1 pęczek zielonej pietruszki drobno pokrojonej
2 czubate łyżki migdałów w płatkach
2 czubate łyżki drobnych rodzynek
Wątróbkę miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy wołowinę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy ręką na gładką masę. Dodajemy zieloną pietruszkę, rodzynki i migdały i równomiernie rozprowadzamy w nadzieniu.

Nadzienie wkładamy do kaczki i zaszywamy białą bawełnianą nicią otwory. Jeśli nadzienia jest za dużo kaczka może nam pęknąć w czasie pieczenia. Będzie równie pyszna, ale efekt wizualny jest nieco gorszy.
Kaczkę pieczemy przed 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Dobrze jest przez pierwsze pół godziny i końcowe 15 minut piec kaczkę bez przykrycia, żeby była ładnie zrumieniona.
Po wystygnięciu i schłodzeniu w lodówce kaczka faszerowana doskonale kroi się w dość cienkie plastry do kanapek.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>