Jak zrobić jajecznicę z opieńkami?

Oceń ten artykuł

Jajecznica z opieńkami

Jajecznica z opieńkami… pycha… Sezon na jajecznicę z opieńkami to wrzesień. Wtedy jest największy wysyp opieniek. Jeśli jednak byliśmy wystarczająco zapobiegliwi możemy się cieszyć jajecznicą z opieńkami przez cały rok. Wystarczy umiejętnie przechować opieńki na zimę. Możemy je zamrozić po ugotowaniu lub spasteryzować. W każdej chwili możemy wtedy zaspokoić swoją zachciankę na jajecznicę z opieńkami.

Jak zrobić jajecznicę z opieńkami?
Składniki na śniadanie na 2 osoby:

  • 4 jajka
  • 5-10 dkg ugotowanych opieniek – mogą być mrożone lub pasteryzowane
  • 2 dkg masła

Gootowane opieńki

Na rozgrzane masło wkładamy czapki opieniek. Smażymy tylko do czasu aż opieńki będą zagrzane w całej objętości. Nie przyrumieniamy grzybów. Dodajemy jajka i dalej postępujemy tak jak zwykle przy jajecznicy. Minimalnie solimy i mieszamy. Osobiście zawsze mieszam tylko białka uważając, żeby żółtka nie pękły. Jak już białko zetnie się w całej objętości mieszam całość dokładnie z żółtkami. Taki proces daje mi wilgotną jajecznicę z nie do końca ściętymi żółtkami, a taką właśnie lubię.

Jak podać jajecznicę z opieńkami?

Lubię jajecznicę z cebulą. Może być biała drobno pokrojona cebula, może być dymka, może też być szczypiorek. Moja mama zawsze doprawia jajecznicę pieprzem. Po prostu do jajecznicy trzeba dodać coś co zaostrzy jej smak. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>