Jak zrobić ciasto w paski – zebra?

zebra-na-talerzykuCiasto zebra to jest ciasto w paski. Ma ciekawy wygląd i pozostaje długo wilgotne. Przepis na to ciasto dała mi kiedyś koleżanka. Potem obu nam udało się go zgubić. Zajęło mi trochę czasu – prób i błędów – odtworzenie tego przepisu. Nie wiem, ile wspólnego ma z oryginałem, ale w tej wersji na pewno działa. 😉 W oryginalnej wersji ciasto na pewno było bez mleka – czyli woda zamiast mleka w składzie i olej do wysmarowania formy.

Składniki: (na tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 28 cm)

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mały cukier waniliowy,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • jeszcze 2 czubate łyżki, 2 łyżki kakao,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Jak zrobić ciasto zebra, czyli ciasto w paski?

zebra-przed-upieczeniem zebra-po-upieczeniuMiksujemy prawie wszystko – poza 2 łyżkami mąki i ta samą ilością kakao. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej pozostałą mąkę. Miksujemy każdą z porcji ciasta. Ciasto wykładamy na środek tortownicy po jednej łyżce. Na przemian wykładamy jasne i kakaowe ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *