Jak zrobić babę drożdżową?

Baba drożdżowa

10 lat temu o babie drożdżowej pisałam tak:
“Troszkę trzeba się napracować. Dlaczego? Moim zdaniem ciasto drożdżowe dobrze wyrobić można tylko ręcznie i zawsze skład dobiera się na dotyk, na konsystencję – czasem trzeba ciut mleka dodać, bo za gęste wychodzi lub ciut mąki, bo za rzadkie, albo jednego i drugiego, bo za tłuste. Pod tym względem nie ma jak doświadczenie… Dlaczego tak się dzieje? Jajka są różnej wielkości… Czasem nam się po prostu sypnie za dużo mąki…”
Minęło trochę czasu, nabrałam doświadczenia i trochę zmieniłam na ten temat zdanie. Babę drożdżową można wyrabiać w mikserze z misą i ciasto nic na tym nie traci. My natomiast oszczędzamy cenny czas. Jeszcze lepiej jest wstawić ciasto do zrobienia do maszyny do pieczenia chleba i po prostu po półtorej godziny przełożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe do formy na babę… Dać mu jeszcze chwilę powyrastać i upiec. Oczywiście jak korzystamy z nowego przepisu trzeba uważnie oglądać ciasto. Czy aby nie jest za gęste, za rzadkie, za tłuste… 😉

A jaka jest moja baba drożdżowa?
Jest wilgotna, pyszna i bardzo szybko znika. 🙂

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • mały cukier waniliowy
  • 2 dkg  drożdży
  • 1/8 szklanki oleju
  • garść rodzynek
  • masło do wysmarowania formy

Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
Do misy miksera wkładamy po kolei: żółtka, cukier, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej, resztę mąki i mleka. Wyrabiamy używając pałek – świderków dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek misy miksera. Dodajemy rodzynki wyrabiamy, aż wejdą do środka ciasta. Jeśli ciasto jest dobrze wyrobione to wcale nie chcą tego zrobić – odlepiają się. Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Odstawiamy do wyrastania. Jak zwiększy objętość o połowę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Jeśli używamy maszyny do pieczenia chleba do wyrabiania ciasta drożdżowego, to nastawiamy ją na program do przygotowania ciasta do pizzy (jest idealny). Do pojemnika do wyrabiania wlewamy olej, rozmieszane z cukrem i cukrem waniliowym żółtka, zaczyn drożdżowy i resztę mleka, na wierzch wsypujemy mąkę. Włączamy maszynę, a po około 20 minutach w czasie wyrabiania dodajemy rodzynki i zapominamy od cieście, aż maszyna zapiszczy, że już skończyła. Wtedy przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem, odstawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrastania, chyba, że w czasie przekładania, nie naruszyliśmy jego struktury.

Baba drożdżowa w formie

 

Ciasto pieczemy na zupełnym luzie.
Drożdże muszą zrobić swoje.
Ciasto i tak nam się uda. 😉

Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *