Jak upiec w całości jabłka żurawiną do kaczki?

Pieczone jabłko z żurawiną

Upieczone w całości jabłko żurawiną jest atrakcyjnym dodatkiem do pieczonej kaczki, tudzież pieczonego indyka.
Jabłka piecze się bardzo prosto.
Z jabłka usuwany gniazda nasienne tak aby nie powstała dziura na wylot przy ogonku. Najlepiej jest po prostu użyć specjalnego narzędzia w postaci zaostrzonej rurki. Wbić w jabłko nie przebijając go na wylot i wyjąc ogryzek.

Jabłka z żurawiną przygotowane do pieczenia

W miejsce po ogryzku wkładamy uduszoną z cukrem żurawinę. Jabłka układamy w brytfannie natłuszczonej olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Jabłko pieczone zbyt długo może nam się rozpaść, powinno być jednak dopieczone do środka.
Jakich jabłek użyć do pieczenia? Wszystko zależy od sezonu. W lecie papierówki, potem jesienią antonówki, a zimą renetę. Dobrze jest wybrać małe owoce. Duże mogą się nie dopiec do środka, a za z wierzchu w tym czasie już popękać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>