Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Gulasz z żołądków z kaszą jęczmienną i sałatką grecką

Kasza jęczmienna to doskonały dodatek do wszelkiej maści gulaszy. Na zdjęciu obok mamy kaszę jęczmienną z duszonymi żołądkami i sałatką grecką.

Gotowanie kaszy jęczmiennej jest bardzo proste. Podobne zasady dotyczą też gotowania ryżu. Oczywiście jak zwykle chodzi nam o to, żeby ugotować najsmaczniej. Poniżej podana instrukcja nie dotyczy gotowania pęczaku, a drobnej kaszy jęczmiennej na przykład: mazurskiej lub perłowej.

Na 4 osoby potrzebna jest 1 szklanka – 1/2 szklanki kaszy.

kasza jęczmienna gotowa do wstawienia do gotowania

Ilość kaszy zależy oczywiście od apetytów osób dla których gotujemy. Jeśli nam jednak zostanie trochę kaszy z obiadu, możemy ją zjeść na śniadanie zalewając gorącym mlekiem. (Czasem się jednak zastanawiam, kto jeszcze na tym świecie jada zupy mleczne?)

Kaszę trzeba dokładnie wypłukać. W tym celu wsypujemy ją do miski i kilkakrotnie napełniamy miskę wodą i wylewamy wodę.

Oczywiście, podobnie jak przy gotowaniu ryżu, kaszę możemy gotować na kilka sposobów.

Jak ugotować kaszę jęczmienną w garnku na gazie lub palniku elektrycznym?

Kasza jęczmienna bezpośrednio po ugotowaniu

Wypłukaną kaszę jęczmienną wsypujemy do garnka. Wkładamy około 3 dkg masła i zalewamy wodą. Na jedną szklankę kaszy bierzemy 2 szklanki wody  Solimy do smaku – pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć. Doprowadzamy do wrzenia. Trzeba w tym czasie kaszy pilnować, bo lubi wykipieć. Mieszamy. Zmniejszmy gaz na minimalny, przy którym kasza się jeszcze gotuje. Po 20 minutach dla kaszy drobnej, a 25 dla grubszej kasza jest gotowa do spożycia.

Jak ugotować kaszę jęczmienną w kuchence mikrofalowej?

Kuchenkę mikrofalową możemy z powodzeniem wykorzystać do gotowania kaszy. Musimy mieć szklane naczynie z pokrywką przystosowane do gotowania kuchence mikrofalowej, o dużo większej pojemności niż porcja kaszy, którą chcemy ugotować. Chodzi o to, żeby bardzo pieniąca się podczas gotowania kasza nie wyszła nam z garnka na kuchenkę. Szklankę dobrze wypłukanej kaszy jęczmiennej wsypujemy do szklanego naczynia dodajemy około 3 dkg masła i pół łyżeczki soli. Zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Mieszamy. Kasza z wodą nie powinna zajmować więcej niż 1/3 objętości garnka. Przykrywamy garnek i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Włączamy na maksymalne grzanie 900 W do czasu zagotowania i momentalnie zmniejszamy grzanie do 360 W i z tą mocą gotujemy jeszcze przez 20 minut. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut w mikrofalówce, żeby doszła.

Jak ugotować kaszę jęczmienną z kocowaniem?

Stara babcina metoda kocowania przydaje się, jak chcemy mieć gotową do podania, gorącą kaszę po  kilku godzinach od momentu, w którym mamy czas zająć się jej gotowaniem. Zaczynamy gotowanie normalnie na gazie lub palniku elektrycznym. Bezpośrednio po zagotowaniu dokładnie zawijamy garnek w koc wełniany. Uwaga! Nie używamy koców ze sztucznego tworzywa – takiego jak polar, bo od gorącego garnka może się przypalić i stopić. Trzeba też uważać, żeby nie wylać podczas zawijania w koc gorącej wody z garnka. Po 3-4-5 godzinach wyjmujemy gorącą kaszę gotową do podania/spożycia.

Jak podać kaszę jęczmienną?

Fikuśnym sposobem na podanie kaszy jest nakładanie jej łyżką do nakładania kulek lodów. Naprawdę fajnie wygląda to na talerzu.

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>