Jak przygotować przyjęcie z sushi na 10 osób?

Przyjęcie z sushi robimy w dwóch wersjach:

  1. przyjęcie, na którym i robimy i jemy sushi razem z naszymi gośćmi
  2. przyjęcie, na którym wszystko czeka na gości przygotowane

Bardzo ładnie sushi wygląda na desceJeśli robimy sushi sami dobrze jest przewidzieć, ile czasu zajmie nam przygotowanie sushi dla gości oraz jakie dokładnie zakupy musimy zrobić pod konkretna ilość osób, żeby nam nie zabrakło jedzenia pod koniec przyjęcia.

W sobotę robiłam przyjęcie z sushi dla 10 przyjaciół. Postanowiłam spisać, co zrobiłam. Mam nadzieję, że moje doświadczenie będzie pomocne. 😉

Jakie zakupy zrobiłam do przygotowania sushi na 10 osób?

  • 2 filety z łososia bez skóry – 3,10 kg – do sushi zużyłam 2 kg (reszta została zamrożona z zamiarem przygotowania w przyszłości pysznej zupy rybnej z łososia)
  • 50 g kulek w kolorze czarnym około 2 mm średnicy imitujących kawior (przeważnie kupuję ikrę z łososia – kulki około 3-4 mm średnicy koloru pomarańczowego, ale nie było ;-( )
  • 1 kg ryżu do sushi
  • 0,5 litra octu ryżowego – zużyłam 180 ml (cukier i sól potrzebne do zaprawy do ryżu miałam w domu)
  • 1 opakowanie – 50 arkuszy glonów nori do sushi (zużyłam 14 arkuszy)
  • 1 serek philadelfia
  • 1 główka sałaty karbowanej
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek wąż
  • 1 por
  • 1 opakowanie rzepy oschinko do sushi – 200 g
  • 1 opakowanie łodyg łopianu do sushi – 100 g
  • 1 paczka mrożonych krewetek do sushi – 30 sztuk
  • 20 dkg marynowanego białego imbiru
  • 30 dkg marynowanego różowego imbiru
  • 50 g prażonego sezamu
  • 40 g – jedna tubka wasabi gotowego do użycia (wygodnie bezpośrednio z tubki nakłada się wasabi na łososia podczas zwijania)
  • 30 g wasabi w proszku w małej puszcze (do stołu podajemy wasabi przygotowane z proszku; zazwyczaj kupuję opakowanie wasabi 300 g i przechowuję w lodówce szczelnie zamknięte)
  • 1 litr sosu sojowego kikkoman z małą zawartością soli (w domu miałam sos sojowy yamasa z normalną zawartością soli – zużyło się po 150 ml każdego, a dobrze jest mieć 2 rodzaje sosu, bo różne ludzie mają gusta względem słoności sosu)
  • japońskie wino śliwkowe (białe, raczej słodkie) oraz białe półwytrawne (nie wszyscy lubią słodkie) – oczywiście wino służy do picia w czasie przyjęcia, a nie do przygotowania sushi, chociaż jak się robi sushi razem z gośćmi, to można wino śliwkowe kosztować już podczas pracy 😉

Ile sushi i z jakimi składnikami przygotowałam?

Każdą rolkę pocięłam na 8 kawałków. Końcówki ozdobiłam “czarnym kawiorem”.

Nie udało mi się zrobić sushi avocado-roller. Miałam 2 owoce awokado, ale jedno było za miękkie, a jedno za twarde.

O przygotowaniu sałatki z glonów wakame po prostu zapomniałam… i wszystek prażony sezam zużyłam do uramaki, a potem nie miałam do sałatki…

Ile czasu zajęło mi przygotowanie przyjęcia z sushi na 10 osób?

Najpierw trzeba ugotować ryż. Razem z wystudzeniem i doprawieniem octem ryż potrzebuje 2 godziny. Wprawdzie pracy przy nim jest 5 minut na płukanie, ale trzeba się nim zająć wcześniej.

Krojenie ryby, przygotowanie warzyw i zwijanie rolek sushi zajęło mi 2,5 godziny. Jeśli miałabym kogoś do pomocy mogłabym skrócić ten czas o połowę. Trzecia osoba jeszcze by trochę pomogła – dałoby się skrócić czas jeszcze o 15 minut. Każda kolejna osoba powoduje, że jest weselej, a nie krócej. 😉

Udanej zabawy przy robieniu sushi!

 

6 myśli nt. „Jak przygotować przyjęcie z sushi na 10 osób?

  1. Bardzo dziękuję za tak dokładny opis! 🙂 Planuję w niedługim czasie takie przyjęcie i bardzo mi to pomoże. Mam tylko pytanie co do podania sosu sojowego i wasabi – czy na tyle osób (w moim przypadku 8) powinnam podać każdemu sos w osobnej miseczce czy mogę w jednej lub dwóch “ogólnych”? Jak to rozwiązałaś? Jak podałaś wasabi – też każdemu osobno czy jedno ogólne?

    • Dzień dobry,
      Do podania sosu sojowego używamy albo sklepowej praktycznej buteleczki albo małego dzbanuszka, natomiast każda osoba powinna mieć swoją miseczkę na sos sojowy. Każdy sam do miseczki z sosem dodaje sobie tyle wasabi ile chce i macza kawałki sushi w swojej miseczce z sosem. Wasabi możemy podać na ogólnej miseczce, z której każdy sobie nałoży tyle wasabi ile chce.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam
      Asia

    • Wszystko zależy od cen w sklepie… Oczywiście łosoś (tudzież inne ryby) jest najdroższą pozycją. Jak się dobrze postarać to można się w 300 zł zamknąć. 400 zł jest bezpieczną wartością z możliwością zakupów niekoniecznie w najtańszym sklepie.
      Jeśli się zrezygnuje z rzepy, łopianu, krewetek, kawioru i wybierze tańsze wino, to uda się zmieścić i 200-250 zł.
      Każda impreza wiąże się jednak z jakimiś kosztami…
      Pozdrawiam
      Asia

    • Por kroję w piórka – wzdłuż łodygi. Nie zmiękczam w żaden sposób. Moim zdaniem por w sushi powinien być lekko chrupiący. Po posoleniu zrobiłby się miękki. W sushi wystarczy soli dodanej w zaprawie do ryżu oraz tego w sosie sojowym, w którym gotowe sushi się zamacza podczas jedzenia.
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *