Ja zrobić boczniaki a’la schabowy?

Boczniaki a'la schabowe

Boczniaki to smaczne grzyby. Można z nich robić sosy, ale najsmaczniejsze są boczniaki przygotowane w panierce podobnej do tej jaką robimy do schabowych. Dokładnie tak samo smażymy kanie, ale ten delikates to sobie trzeba w lesie znaleźć i nie pomylić z muchomorem. Boczniaki natomiast możemy mieć je super tanio w domu i hodować je sobie na balkonie od wiosny do jesieni. Wystarczy kupić w sklepie ogrodniczym balot z grzybnią boczniaka. Stawiamy coś takiego  na balkonie. Odpowiednio podlewamy i mamy w domu zawsze świeże grzyby. Ale do rzeczy.

Jak zrobić pyszne boczniaki a’la schabowe?
Składniki:

  • 250 g młodych boczniaków
  • 4 jajka
  • 20 dkg bułki tartej
  • olej – najlepiej rzepakowy – do smażenia

Młode, śliczne boczniaki

Kiedyś bardziej się bawiłam z przygotowaniem boczniaków. Moczyłam grzyby w mleku i potem panierowałam w mące, jajku i bułce tartej. Więcej było z tym pracy niż efektu w smaku.

Boczniaki nie rosną w ziemi. Praktycznie nie trzeba ich oczyszczać ani myć. Aktualnie panieruję grzyby tylko w rozmąconym jajku, ale za to nabieram go dużo, tak żeby było pomiędzy wszystkimi blaszkami, a potem w bułce tartej. Jaja powinny być tylko trochę rozmącone widelcem, a nie dokładnie roztrzepane na rzadki płyn. Grzyby wkładam na patelnie na rozgrzany olej, ale zmniejszam grzanie potem i dość długo smażę  – około 10-12 minut – powoli, na złoty kolor, kilka razy przewracając na drugą stronę. Chodzi o to, żeby grzyb wewnątrz panierki dosmażył się. Boczniaki mają dziwne kształty, czasem są są powywijane. Młode grzyby podczas powolnego smażenia ładnie się rozpłaszczają i dosmażają się w całej objętości.

Prześliczne, świeże jaja - w żółtkach odbija się moje kuchenne okno - gotowe do rozmącenia

Do smażenia boczniaków zużywam dużo jajek i bułki tartej – Lubię dużo chrupiącej panierki do boczniaka.

Jeśli nam zostanie trochę jajek i bułki tartej to mieszamy to razem i smażymy z powstałego ciasta placuszki. Czasem musimy dodać trochę mąki, a czasem dolać mleka, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Taki placuszek w dzieciństwie był dla mnie rarytasem, który się dostawało czasem podczas smażenia kotletów schabowych. A ponieważ mięso było na kartki, schabu zbyt często się nie jadało, więc i placuszki od schabowych to była rzadkość.

Jak podać boczniaki?

Boczniaki możemy podać na obiad z ziemniakami i surówką – tutaj polecam sałatę z sosem winegret.  Jednak planowanie boczniaków na obiad czasem się kończy brakiem normalnego obiadu. Boczniaki znikają natychmiast po ich usmażeniu i zdjęciu z patelni. Jakieś krasnoludki przychodzą do kuchni i je zabierają. 😉

Smacznego!

2 myśli nt. „Ja zrobić boczniaki a’la schabowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *